Różnorodność win dostępnych na rynku może przytłaczać, zwłaszcza jeśli jesteśmy na początku swojej przygody z tymi szlachetnymi trunkami. Właściwe dobranie wina do potraw lub specjalnej okazji może wydawać się skomplikowanym zadaniem. Jeżeli chcemy uniknąć gaf i poprawnie dobrać wino, warto zapoznać się z podstawowymi typami tych trunków oraz zaleceniami dotyczącymi ich serwowania. Dzięki temu nasze zakupy będą łatwiejsze i bardziej przemyślane.
Rodzaje win – klasyfikacja i różnice
Przede wszystkim warto pamiętać, że wyróżniamy pięć głównych gatunków win, z których każdy jest tworzony według innej technologii, na bazie różnych odmian winogron. Dodatkowe cechy danego wina mogą być związane z regionem produkcji, dodatkami, a także różnorodnymi nutami zapachowymi i smakowymi. Samo rozpoznawanie głównych rodzajów win pozwala na dostosowanie wyboru do konkretnej potrawy, nawet bez głębszej znajomości szczegółów dotyczących odmian winogron.
Charakterystyka głównych rodzajów win
Oto pięć podstawowych kategorii win, które warto znać:
-
Wina białe
– z reguły otrzymywane z jasnych odmian winogron. Stąd też wzięła się ich nazwa. W zależności od poziomu zasadowości, wyróżniamy wina białe wytrawne, półwytrawne i słodkie, które różnią się od siebie smakiem. Wino białe to uniwersalny wybór do dań rybnych, drobiowych oraz wszelkich potraw z owocami morza. W przypadku wątpliwości, warto sięgać po białe wina słodkie, które nie są ani za cierpkie, ani za kwaśne.
-
Wina czerwone
– produkowane z czerwonych odmian winogron. Mogą mieć różne odcienie, począwszy od głębokiej czerwieni, poprzez rubin, purpurę aż po kolor cegły. Są doskonałym dodatkiem do ciężkostrawnych dań, np. mięsnych, ponieważ wspomagają trawienie i cechują się wyrazistym smakiem.
-
Wina różowe
– ich produkcja jest związana z dodaniem skórki czerwonych winogron do wina białego. Dzięki temu otrzymujemy szeroki wybór trunków o różnych, różowych odcieniach, począwszy od ledwo zauważalnego, aż po intensywny różowy. Świetnie sprawdzają się podawane na dowolnym, szczególnie chłodnym, stanowiąc orzeźwiający dodatek do posiłku.
-
Wina deserowe
– produkowane poprzez fermentację dojrzałych, czy nawet przejrzałych winogron. Charakteryzują się wyjątkową słodyczą i są często gęste, co umożliwia dobranie ich do deserów i innych słodkości.
-
Wina musujące
– najczęściej kojarzą się z szampanem, chociaż stanowią przy tym całą gamę win o musujących charakterze. Wśród nich najbardziej znanym na całym świecie jest właśnie szampan. Idealnie sprawdzają się do zup oraz jako aperitif.
Jak poprawnie dobrać wino?
Nie musisz być ekspertem od win, aby świadomie dokonać zakupu. Wiedza na temat pięciu podstawowych rodzajów tych trunków oraz odpowiednie dobranie ich do dania sprawi, że bez problemu dobierzemy wino do każdej okazji.