Cenne właściwości nalewki z porzeczki
Nalewka przygotowana ze świeżych porzeczek, niezależnie, czy są to porzeczki czarne, czy czerwone, a może oba te gatunki jednocześnie, cieszy się wieloma cennymi dla naszego zdrowia właściwościami. Dlatego, warto bliżej przyjrzeć się temu, jakie korzyści płyną z jej spożywania.
- Mocne działanie wzmacniające, szczególnie polecane osobom przepracowanych i wyczerpanym zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Nalewka z porzeczki skutecznie koi nerwy!
- Pomaga uregulować procesy trawienne, dzięki czemu poprawia samopoczucie i przyspiesza metabolizm.
- Wspomaga leczenie przeziębień, dzięki działaniu wykrztuśnemu. Dlatego, jest często wybierana jako domowy sposób na ból gardła czy katar.
- Zawiera cenne kwasy i cukry organiczne, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
- Jest źródłem witamin A, C, E oraz minerałów takich jak żelazo, potas. Posiada również kwas bursztynowy i jabłkowy.
- Zawiera pektyny, selen oraz przeciwutleniacze, które wspierają układ immunologiczny i pomagają chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.
- Ma dużą zawartość cennego kwasu askorbinowego, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Wpływa na lepsze przeczyszczanie organizmu, wpierając proces jego detoksykacji.
- Pobudza apetyt i zwiększa przyswajalność jedzenia, co jest szczególnie ważne dla osób z problemami trawiennymi.
- Zapobiega nudnościom, dzięki czemu jest doskonałym wsparciem dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.
Warto zaznaczyć, że tak hojne zalety płyną za porzeczki, które są jednym z najzdrowszych, choć często niedocenianych owoców.
Przepis na domową nalewkę z porzeczek
Czy osoba, której nie przekonały jeszcze zalety nalewki, powinni skusić się na jej samodzielne przygotowanie? Oczywiście! Przepis jest prosty, a potrzebne składniki to zaledwie:
- 3 kg owoców czarnej i czerwonej porzeczki (można równiez użyć tylko jednego rodzaju owoców lub połączyć oba gatunki)
- 3 kg cukru
- 2-3 laski wanilii
- 1,5 litra wódki
- 3 litry spirytusu
- Łyżeczka goździków
- Do 5 małych lasek cynamonu
Przygotowanie nalewki nie zajmuje wiele czasu, a cały proces wygląda następująco:
- Przepłucz owoce, wrzuć do słoja, delikatnie je rozgnieć i zalej wódką. Potem dolej spirytus.
- Dodaj do owoców goździki, laski cynamonu i wanilię.
- Zamknij naczynie i odstaw na 30 dni w ciepłe ale zacienione miejsce.
- Po miesiącu odcedź owoce, zasyp cukrem i odstaw na kolejny tydzień. Nie wylewaj płynu, który odciekł od owoców!
- Po tygodniu ponownie odcedź owoce i połącz z płynem, który został odlany przed tygodniem.
- Rozlej nalewkę do butelek, i jest gotowa do spożycia!
- Za około 3 tygodnie od rozlania, nalewkę można już spożywać, ale lepiej poczekać nieco dłużej – jej smak staje się wtedy jeszcze intensywniejszy.
Czy warto? Bez wątpienia! Za niewielka cenę potrzebnych składników oraz trochę pracy, otrzymujemy nie tylko smakowity, ale również bardzo zdrowy trunek.