Opakowania to nieodzowny element branży gastronomicznej. Każdy lokal musi być wyposażony w wytrzymałe i solidne opakowania, przystosowane do kontaktu z żywnością.
Opakowania to nieodzowny element branży gastronomicznej. Każdy lokal musi być wyposażony w wytrzymałe i solidne opakowania, przystosowane do kontaktu z żywnością. Wiele restauracji oraz innych punktów gastronomicznych decyduje się na opakowania ekologiczne. Pudełka bezpieczne dla środowiska naturalnego to obecnie najlepszy wybór na rynku.
Opakowania ekologiczne bezpieczne dla planety
Każdy lokal gastronomiczny doskonale zdaje sobie sprawę, jak istotne znaczenie w codziennym serwowaniu dań mają opakowania. Bez względu na to, czy lokal oferuje posiłki na miejscu, na wynos lub na dowóz, opakowania powinny charakteryzować się wytrzymałością, stabilnością oraz wysoką jakością wykonania. Od solidnego pudełka zależy, czy danie trafi do klienta w nienaruszonym stanie. Dlatego tak ważne jest zaopatrzenie restauracji w wysokiej klasy pojemniki na żywność.

Wiele lokali gastronomicznych decyduje się na opakowania ekologiczne. Wynika to z rosnącej świadomości społeczeństwa odnośnie negatywnego oddziaływania człowieka na środowisko naturalne. Troska o planetę bezpośrednio przekłada się na wybory konsumenckie. W ten sposób marki coraz częściej podejmują działania proekologiczne, decydując się m.in. na zaopatrzenie lokalu w opakowania przyjazne środowisku naturalnemu. Pudełka ekologiczne pozostawiają minimalny ślad węglowy. Tworzone są one z materiałów recyklingowych lub biodegradowalnych. Dzięki wykorzystaniu już istniejących tworzyw oraz już raz użytych znacznie zaoszczędzone są zasoby naturalne. Co więcej, hurtownia opakowań produkująca pojemniki ekologiczne generuje znacznie mniejszą ilość odpadów niż w przypadku tradycyjnych pudełek z materiałów sztucznych.
Czym są opakowania ekologiczne?
Ekologiczne opakowania cukierniczeto m.in. pojemniki wielokrotnego użytku, czyli takie, które konsument może samodzielnie wykorzystać ponownie. W przypadku pudełek tworzonych z wykorzystaniem tworzywach pochodzących z recyklingu, najczęściej materiałem produkcji jest papier bądź tektura. Aby jednak mogło dojść do recyklingu, konieczna jest ówczesna odpowiednia selekcja materiałów. Warto zaznaczyć, że dany surowiec bardzo często można przetworzyć aż kilkukrotnie. Jeżeli chodzi o opakowania produkowane z surowców odnawialnych, to zwykle wykorzystuje się bambus, trzcinę cukrową, słomę, skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą czy liście palmowe. Opakowaniami ekologicznymi są również te, których proces wytwórczy optymalizowany jest pod względem uzyskania maksymalnych korzyści dla środowiska naturalnego.