Co to jest Green Coffee?
Green Coffee, znane szerzej jako zielona kawa, to unikalny rodzaj napoju uzyskiwanego ze specjalnie niepalonych ziaren kakaowca. Jest to proces, który zapewnia ziarnom charakterystyczny, przyjemny dla oka, zielony odcień. Oprócz atrakcyjnego wyglądu, niepalone ziarna owej kawy wykazują zupełnie odmienne właściwości niż powszechne ziarna kawy czarnej. Do najistotniejszych korzyści zdrowotnych zielonej kawy zalicza się jej działanie wspomagające odchudzanie, które jest wynikiem dużej zawartości tzw. kwasu chlorogenowego. Jakie jednak inne zalety ma zielona kawa? Czy to tylko modny trend, czy napój wart uwagi?
Korzyści wynikające z regularnego spożywania zielonej kawy
Głównym i zdecydowanie najważniejszym powodem, dla którego wielbiciele kawy tak chętnie sięgają po zielone ziarna jest ich dobroczynny wpływ na redukcję masy ciała. Osoby dbające o swoją sylwetkę, pragnące utrzymać ją w szachu bez obciążania organizmu nadmiernymi kaloriami, obszerne aktualizacje zielonej kawy.
Inne zalety zielonej kawy:
- Właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym zapobiega powstawaniu chorób wywołanych przez wolne rodniki
- Opóźnia procesy starzenia skóry, dlatego jest często stosowana np. jako dodatek do kosmetyków, w tym do odmładzających peelingów dostępnych w większości drogerii
- Wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd
- Posiada niskokaloryczne wartości odżywcze – sto gram tej kawy dostarcza organizmowi zaledwie 14 kcal, jednocześnie zawierając 3,3 g węglowodanów
- Działa pobudzająco na organizm, dodaje energii i jest bardzo łagodna dla żołądka w porównaniu do tradycyjnej kawy czarnej
- Źródło wielu niezbędnych dla organizmu człowieka witamin, takich jak B2, B1, B12
- Zawiera kwas foliowy, salicylowy (o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym) oraz kwas pantotenowy
- Znajdziemy w niej mnóstwo cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, sód, cynk, miedź i fosfor
- Obecność polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy – wśród nich najbardziej popularnymi są flawonoidy
- Skuteczne zmniejszenie apetytu
- Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, poprawia pracę wątroby i nerek
- Zniweluje zmęczenie fizyczne i psychiczne, wpływając pozytywnie na funkcje całego organizmu
Uwagi dotyczące spożywania zielonej kawy
Niemniej jednak, pomimo jej wielu dobrodziejstw, ekspertom w dziedzinie zdrowia nie poleca się spożywania zielonej kawy przez wszystkich. Przeciwwskazania obejmują osoby z chorobami serca i cierpiące na nadciśnienie tętnicze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież poniżej szesnastego roku życia oraz osoby z cukrzycą. Dla wszystkich pozostałych osób, zielona kawa może być bezpiecznie pijana, z korzyścią dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Wariacje dostępności zielonej kawy
Ciekawostką jest również mnogość form, w jakich dostępna jest zielona kawa. Możemy znaleźć ją w sklepach w postaci całych ziaren do samodzielnego mielenia i parzenia, zmielonej (doskonałej do ekspresów), a także jako składnik wielu suplementów i monopreparatów, w których staje się coraz bardziej popularnym składnikiem.